Sidevisninger i alt

mandag den 9. april 2012

9 april 1940 - værd at mindes for eftertiden.


Danmarks frihedssang
Tekst: Svend Møller Kristensen Melodi: Knud Åge Riisager
1
En vinter lang og mørk og hårdpå fem forbandede århar knuget landet i sin favnmed kulde og sult og savn,og der gik slid på skoven, skår på skår og der gik råddenskab i svage træer.Gå til modstand, alle danske, alle mand som eenog gør Danmark frit.
2
Med tvang og terror gik de årmen nu går vinter mod vår.Det samler sammen til en tøhvor vinter og vold skal dø.På trods af mord og brand og fængsel eren folkevilje vokset og brudt frem.Gå til modstand, alle danske, alle mand som eenog gør Danmark frit.
3
En storm, en skyllende aprilen sidste niende april,en storm der renser landet udmed oprørets skarpe lud.Fej alle vissengrønne væk og lados se det friske grønne land igen.Gå til modstand, alle danske, alle mand som eenog gør Danmark frit.

For dem der ofrede deres liv og de der turde tage et ansvar for at jeg og mine medborgere i dag kan se tilbage på historien skal denne dag mindes. Mit håb er at alle har lært at det at tage ansvar og turde træde i karakter når friheden er truet aldrig må undertrykkes.

Personligt er jeg meget stolt af min far og farfar som begge var aktive deltager i modstandsbevægelse og for den ene af dem gjaldt, at han var et aktiv medlem af Frihedsrådet, der blev nedsat som koordinater i forhold til modstandsgrupperne i Danmark samt havde den funktion at de skulle fungerer som en dansk skygge regering, rådet dækkede alle samfundslag og politiske partier lige fra DKP og til det borgerlige Danmark, fælles for dem var at de ville et frit Danmark

Konsekvensen af at verdenssamfundet valgte at se den anden vej mens Hitler og nazismen udviklede deres magt og stræben over verdensherredømmet uden at nogle turde sige stop var og er uhyggeligt.
Konsekvensen af denne berøringsangst ramte verden og Europa i uhyggelig grad- 2 verdens krig , holocaust, nedslagtning af anderledes tænkende, og død og lemlæstelse - alt sammen fordi Europa valgte at se den anden vej og ingen turde tage et ansvar.

At den 9. april ligger op til eftertænksomhed i forhold til mange af de ting vi tager for givet i vores trygge demokrati burde være oplagt At værdier der er med til at karakteriserer os som individer og medborgere i et samfund hvor tryghed og ansvar overfor hinanden og vores fælles værdi grundlag, herunder rettigheder som bla. ytringsfrihed, religionsfrihed, politisk frihed, samt muligheden for at realiserer vores liv i overensstemmelse med vores drømme og evner, måske alt for oftest tages for givet og derved ikke værdsættes og plejes som de værdifulde goder det må ikke ske.
At vi i vores velfærdssamfund har en tendens til at overse disse værdier, og først opdager værdien af disse når det er for sent burde være læren af den 9. april.

Truslen behøves ikke altid at være militært, men kan også være et skred i måden vi behandler hinanden på, samt angsten for at tage politiske emner og værdiladet emner op.
At angst og ligegyldighed er ødelæggende for trygheden og nedbrydende i forhold til rettigheder og udvikling af demokratisk tankegang, burde i sig selv være klart.
Det er god grund til at tænke tilbage på hvad der var med til at udløse Danmarks besættelse og samtidig gøre sig overvejelser over hvad vi vælger at ligge i vores friheds begreb.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar